1.6.2023 Rada centra NCK-polymery přijala pět nových projektů ve druhé výzvě

Dne 30. 5. 2023 odhlasovala Rada centra pět dalších dílčích projektů ve druhé interní výzvě NCK. Celkově bude ve 2. výzvě rozděleno 73 062 tis. Kč na projekty podporující technologie pro 21. století.

Největší projekt Nanovlákenné a polymerní materiály s antimikrobiální ochranou podala se svými osmi dalšími spoluřešiteli společnost NANOPROGRESS, lídr v oblasti nanotechnologií v ČR. Řešitel dr. Tomáš Šopík z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně získal se společnostmi SYNPO a Ethanol Energy projekt na využití biopolymerních surovinových zdrojů 2. generace zaměřený na cirkulární ekonomiku. Další schválené projekty se týkají biopolymerů v zemědělství, zlepšení biodegradovatelnosti plastů na bázi polymerů přírodního původu a zhodnocení polymerů pomocí frakcionace.

Tato a další témata jsou hlavním cílem Národního centra kompetence polymerních materiálů a technologií pro 21. století (NCK), které má za úkol podporovat zapojení vědecko-výzkumných výsledků do praxe. Členy NCK jsou univerzity a průmyslové společnosti v oblasti environmentálních a polymerních technologií, ale také odborné klastry, které mají za úkol propojovat soukromý a výzkumný sektor. Výsledkem budou například patenty, poloprovozy nebo užitné vzory či technologie, které konečné uživatele přiblíží k technologiím 21. století.

Více na www.cps.utb.cz.

© 2023 UTB CPS